Stadshart Woerden



De korte wandeling

De korte wandeling

Deze wandeling gaat door het groen in het centrum van Woerden. We beginnen de wandeling bij het monument op het pleintje bij de Westdam aan het begin van de Voorstraat. Dit is het ‘Beeld van Westdam’. Het is gemaakt door André Kruysen. Het kunstwerk verwijst naar de Leidsche Poort, een tolpoort die tot 1873 op deze plaats toegang gaf tot de stad. Dit kunstwerk is hier een abstracte verbeelding van.

We steken over via de voetgangersoversteekplaats naar de Haven en lopen daar onder de boompjes door. Hier is het startpunt van rondvaarten met een Romeins schip over de Singel. De Haven is een mooie aanlegplaats voor de pleziervaart. Zo is Woerden ook via het water te bezoeken.

Ook staat hier het bronzen beeld “Het Bruidspaar”. Een verwijzing naar de vele bruidsparen die in het voormalige stadhuis aan de overkant van de weg getrouwd zijn. Het is gemaakt door Marcus Ravenswaaij en geplaatst in 1969. Hiervandaan steken we via de voetgangersoversteekplaats over naar het voormalige stadhuis aan de overkant van de straat en slaan dan linksaf richting de Rozenbrug. Aan je rechterhand zie je een door architect Dick Greiner(1891-1964) ontworpen huis met daarin een tandartspraktijk.

We lopen verder richting de Rozenbrug en slaan na de tandartspraktijk rechtsaf het Westdampark in en volgen het pad, dat naar rechts afbuigt. Aan de linkerkant aan het water ligt de Joodse begraafplaats. We lopen verder naar het bruggetje in het park en volgen het pad langs het water. In de verte zie je weer een bruggetje. Dat is ons volgende doel. Het Westdampark is een mooi park in het centrum van Woerden, waar ook af en toe een festival georganiseerd wordt. Het Westdampark stamt uit 1946. De basis was een eerder ontwerp van Leonard Springer, de Woerdenaar Van Drie heeft het park uiteindelijk ontworpen. De invloed van Engelse landschapsstijl is duidelijke in het ontwerp van het park terug te vinden.

Inmiddels zijn we bij het bruggetje aangekomen. We gaan linksaf over het bruggetje richting de Watertoren. De Watertoren is gebouwd in 1905 en tot 1979 in gebruik geweest. Het ontwerp was van J. Schotel (1845-1912). Als we het pad volgen komen we bij de volières. Ze worden beheerd door de Stichting Vrienden van het Vogelpark Woerden te Woerden. De vogels zijn aangeboden door vogelliefhebbers uit Woerden. Hier bij de volières vind je ook het kunstwerk Layers (Golfslag) van natuursteen. Het is gemaakt door Sona Samasova en geplaatst in 2007.

We lopen verder richting het trottoir en slaan rechtsaf. We gaan dan richting de Watertoren. Aan je rechterhand staat een woning die van oorsprong ook bij de Watertoren hoort. Links zie je een stuk van de stadsgracht. Aan de overkant van het water ligt de Hoge Wal met daarop de algemene begraafplaats Hogewal. We lopen nu rechtsaf richting het bruggetje bij de Watertoren, steken daar over en slaan linksaf. Dit is de Ravelijnsingel. Op de hoek aan de rechterkant is een fotostudio.

We slaan hier rechtsaf de Nieuwstraat in. Aan de overkant zie je de Lutherse Kerk. Deze Lutherse gemeente in Woerden is de oudste in Nederland. We lopen verder de Nieuwstraat in. De Nieuwstraat is een straatje met kleine gespecialiseerde zelfstandig ondernemers. Dit is een kenmerk van het centrum van Woerden. Opvallend is dat er in de Nieuwstraat drie winkels zijn die zich op baby’s en kinderen richten. De winkel op nummer 9 is de oudste van de drie en bestaat al sinds 1967.

Als we verder de straat in lopen komen we bij de dierenwinkel op de hoek. Een winkel die ook al decennia lang bestaat. Als laatste bijzonderheid deze wandeling wijzen we je op het pand op de hoek Nieuwstraat/Voorstraat tegenover de Natuurwinkel en dierenwinkel. Dit heeft een bijzondere karakteristieke vorm. Bij de dierenwinkel slaan we rechtsaf. We zijn dan weer aangekomen bij het beginpunt van de wandeling.